Advies op maat bij u thuis? Maak afspraak
Gordijnen aan huis
Rijdende showroom
Meer dan 20 jaar ervaring
Op maat gemaakt
2 jaar onvoorwaardelijke garantie

Gordijnen wassen, zo doet u dat

Gordijnen wassen, een klusje dat we vaak links laten liggen. Toch is het resultaat de moeite waard. Zo blijven uw gordijnen langer mooi en behouden ze een fris uiterlijk.

Gordijnen zelf wassen lijkt voor velen een complexe taak, maar niks is minder waar. Het is haast net zo eenvoudig als het wassen van uw kleding. In deze blog zullen we u alle ins en outs vertellen, zodat u straks met een gerust hart aan de slag kunt met het wassen van uw gordijnen.

Gordijnen wassen, welk programma?

Om te bepalen op welk programma u uw gordijnen moet wassen is het aanbevolen om de wasvoorschriften van uw gordijnen door te nemen. Deze zijn vaak terug te vinden op een label aan uw gordijnen. Zo niet, dan kunt u deze ook altijd online vinden. Ieder gordijn is namelijk anders en heeft andere voorschriften. Afhankelijk van het materiaal van uw gordijnen bepaalt u of u ze zelf kunt wassen, op welke temperatuur en met hoeveel omwentelingen.

Op hoeveel graden moet ik mijn gordijnen wassen, is een vraag die wij vaak krijgen. Over het algemeen raden wij aan om de gordijnen zo koud mogelijk te wassen. Afhankelijk van uw machine zal dit op 20 of 30 graden zijn. Daarnaast adviseren wij om de fijne was te selecteren met weinig omwentelingen. Zo voorkomt u zoveel mogelijk dat de gordijnen gaan kreuken of krimpen.

Het stappenplan voor gordijnen wassen

Wij hebben alle stappen even voor u op een rijtje gezet, zodat u precies weet hoe u uw gordijnen moet wassen vanaf nu.

1. Klop de gordijnen eerst uit

Om het ergste stof alvast kwijt te raken, kunt u de gordijnen het beste eerst uitkloppen, voordat u ze in de wasmachine stopt.

2. Check het materiaal van de gordijnen

Gordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Daarnaast worden ze ook nog een gemaakt van verschillende materialen. Daarom heeft haast ieder gordijn zijn eigen voorschriften. Deze vindt u terug in het label op de gordijnen. Voorkom beschadigingen van uw gordijnen en raadpleeg de wasvoorschriften altijd voordat u gaat wassen. Zo weet u zeker dat de gordijnen gewassen kunnen worden en op welke temperatuur u dit dient te doen.

3. Gordijnen wassen op de juiste temperatuur

Als u eenmaal weet van welke stof uw gordijnen zijn gemaakt, weet u ook of u ze kunt wassen en op hoeveel graden. Veel vitrages en inbetweens zijn van polyester, die kunnen prima gewassen worden. Bij overgordijnen is dat helaas niet altijd het geval. Zijn deze gordijnen toch aan een wasbeurt toe? Dan is een bezoek aan de stomerij de geschikte optie.

4. Vouw de bovenrand en haken bij elkaar

Als u uw gordijnen gaat wassen haalt u ze los van de rails en bundelt u de bovenrand met de haken eraan bij elkaar. Sommige mensen doen er een panty omheen, anderen een washand of een kussensloop met elastiek. Hoe dan ook, bundel de haken met een materiaal dat water doorlaat, zodat ze in de wasmachine niet vast kunnen haken aan de stof.

5. Gebruik niet te veel wasmiddel

Gordijnen wassen doet u zonder al te veel wasmiddel te gebruiken. Hierdoor blijven uw gordijnen langer mooi! Daarnaast is het aan te raden om een wasmiddel te gebruiken die geschikt is voor de fijne was.

6. Zorg voor kreukvrije gordijnen

Stop de wastrommel niet te vol, maximaal 1/3 gevuld. Zo voorkomt u dat de gordijnen tijdens het wassen gaan kreuken. Na het wassen slaat u de gordijnen eerst uit, voor zover dat mogelijk is. Vervolgens hangt u ze meteen aan de rails. Zet de deuren en/of ramen lekker open en drogen maar!
Door het gewicht van de natte stof gaan de kreukels in de gordijnen er vanzelf uit. Blijven er toch kreukels in uw gordijnen achter? Strijk de gordijnen dan volgens het voorschrift. Door de gordijnen tussen twee theedoeken te strijken voorkomt u dat uw gordijnen beschadigen.

Gordijnen wassen zonder zorgen

We hopen dat u na het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over het wassen van gordijnen en dat u nu met een gerust hart aan de slag kunt. Bent u woonachtig in Groningen of Noord-Drenthe en op zoek naar nieuwe gordijnen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met het vinden van de passende oplossing bij u thuis!

U maakt een afspraak via de site, mail of telefoon

Wij komen direct bij u aan huis met voorbeelden en kleur opties

U kijkt wat u het mooist vindt, en kiest uw nieuwe gordijnen uit

Wij maken alles specifiek op maat. Wij hangen het vervolgens op bij u in huis

Advies op maat bij u thuis? Dat kan in de provincie Groningen en in Noord Drenthe

Gordijnen aan huis